Μυοσκελετικό: ένα θαυμαστό σύστημα του σώματός μας!

Μυοσκελετικό

Η κίνηση του σώματός μας είναι ένας πολύπλοκος μα θαυμαστός μηχανισμός. Πρόκειται για μια αρμονική συνεργασία πολλών σημείων του σώματος που προκαλούν αυτό που σε εμάς φαίνεται τόσο απλό και αυτονόητο: το να κινούμαστε!

Η κίνηση απαιτεί τη συνεργασία σκελετού και μυών. Όλο αυτό το πολύτιμο σύστημα είναι το μυοσκελετικό μας, που αποτελείται από έναν αριθμό οστών που συνδέονται μεταξύ τους μέσω των αρθρώσεων, μαζί με πάνω από 600 μύες. Αυτό όμως που μας κρατά όρθιους και ευκίνητους είναι ένα σύνολο από ιστούς όπως οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι χόνδροι.

Τα κύρια μέρη του μυοσκελετικού μας είναι:

Τα οστά

Τα οστά ή τα κόκαλα, όπως λέμε συνήθως, είναι κατασκευασμένα από ένα συγκεκριμένο είδος συνδετικού ιστού (οστίτης ιστός) και αποτελούν το σκελετό του ανθρώπινου σώματος. Όταν γεννιόμαστε έχουμε 270 οστά και όσο μεγαλώνουμε πέφτουμε στα 206!

Οι μυς

Οι σκελετικοί μύες είναι υπεύθυνοι για την κινητικότητα. Ο μυς αποτελείται από μυϊκές ίνες και έχει την ικανότητα να μαζεύει ή να τεντώνει. Στις μυϊκές ίνες καταλήγουν οι νευρικές ίνες από τα νευρικά κύτταρα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Από το ΚΝΣ ξεκινούν οι εντολές της σύσπασης των μυών κι εκτέλεσης της κίνησης στην οποία συμμετέχουν.

Οι τένοντες

Οι τένοντες είναι δομές συνδετικού ιστού που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Αυτό που κάνουν είναι να μεταφέρουν τις δυνάμεις που ασκούν οι μύες στα οστά, ώστε να εκτελείται η κίνηση του σώματος. Συνδέουν δηλαδή την άκρη ενός μυ σε ένα οστό. Απορροφούν την ένταση και την ενέργεια που ασκούν οι μύες ή ασκούνται πάνω στους μυς.

Οι σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος είναι μια μικρή λωρίδα συνδετικού ιστού που αποτελείται από ανθεκτικές ίνες κολλαγόνου. Συνδέει τα κόκαλα σε μια άρθρωση. Ο πιο γνωστός σύνδεσμος είναι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος στο γόνατο, που ακούμε συχνά λόγω των τραυματισμών από αθλητές.

Ο χόνδρος

Ο χόνδρος αποτελεί ένα μαλακό υμένα που καλύπτει τα οστά και είναι στην ουσία οι “αναρτήσεις” των αρθρώσεων: συμπιέζεται για να μειώσει τους κραδασμούς, επιτρέποντας την ομαλή κίνηση και κινητικότητά τους.

Οι αρθρώσεις

Η άρθρωση είναι μέρος του σκελετού μας και αποτελείται από οστά που έρχονται σε επαφή μεταξύ του και συνδέονται δυο ή περισσότερα οστά. Ανάμεσα στην άρθρωση υπάρχει ο χόνδρος (συνδετικός ιστός) και το αρθρικό υγρό που μειώνουν τις τριβές και βελτιώνουν την κίνηση των αρθρώσεων. H άρθρωση αποτελείται από όλα τα παραπάνω μέρη που αναφέραμε, τα οποία “συνθέτουν” την άρθρωση. Στην πράξη στις αρθρώσεις οφείλουμε την κίνησή μας!

Όλη μας τη στήριξη και την κίνησή μας, λοιπόν, τη χρωστάμε στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Γι’ αυτό πρέπει να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε.

Παθήσεις του μυοσκελετικού:

Η υγεία του μυοσκελετικού μας συστήματος, που είναι φτιαγμένο για να κινείται και να μας κρατά σταθερούς, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο τρόπος ζωής, η κληρονομικότητα, η μειωμένη ή και ελλιπής άσκηση και ενδυνάμωση, τα ατυχήματα καθώς και αυτοάνοσες παθήσεις οδηγούν σε εκφύλισή του με αποτέλεσμα την εμφάνιση παθήσεων που απασχολούν πολύ κόσμο όπως:

  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Σαρκοπενία
  • Χονδροπάθεια
  • Ρήξη μηνίσκου
  • Θλάσεις μυών

Πώς μπορούμε να προστατεύουμε το μυοσκελετικό μας:

Ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα, όπως το μυοσκελετικό μας χρειάζεται φροντίδα σε κάθε σημείο του.

Το Kinisis Progen είναι ένα εξελιγμένο και εξειδικευμένο συμπλήρωμα διατροφής, που ενισχύει όλα τα μέρη της άρθρωσης, ανακουφίζοντάς μας από τους πόνους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει συνολικά το μυοσκελετικό μας σύστημα.

Το Kinisis Progen δρα στο σύνολο των μερών που αποτελούν την άρθρωση όπως αναφέραμε και παραπάνω. Eμπλουτίζει το αρθρικό υγρό, αυξάνει το πάχος του χόνδρου και ενισχύει μυς, τένοντες και συνδέσμους.

Χάρη στην επιστήμη που κρύβει μέσα του και τη μοναδική του σύνθεση.

Επειδή είναι σε πόσιμη μορφή είναι:

  • Πολύ πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τους πόνους σε σχέση με άλλα σκευάσματα και
  • Πολύ πιο εύληπτο και φιλικό στον οργανισμό μας
  • Πιο άμεσο σε περιπτώσεις αποθεραπείας από τραυματισμούς ή σχετικές με το μυοσκελετικό εγχειρίσεις και για αυτό το λόγο και πιο οικονομικό ως θεραπεία.
  • Απόλυτα ασφαλές. Δεν αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες και άλλα φάρμακα, καθώς είναι 3ης γενιάς συμπλήρωμα διατροφής, άρα πιο εξελιγμένο.

Δοκιμάστε το!