Τι είναι επιτέλους αυτός ο νευροπαθητικός πόνος;

Νευροπαθητικός πόνος

Ο πόνος στη μέση ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, πολλές φορές και σε καθημερινή βάση. Όλοι σίγουρα έχουμε ακούσει κάποιο φίλο να μας λέει: Πονάει η μέση μου και με χτυπάει μέχρι το πόδι, δεν μπορώ καν να περπατήσω. Πόσες φορές και εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε νιώσει αυτόν τον επίμονο και ενοχλητικό πόνο στη μέση, που μας δυσκολεύει και στις πιο απλές κινήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος στη μέση είναι τόσο συχνός όσο κανένας άλλος. Και αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά μας σε βαθμό που μόνο όποιος πονάει μπορεί να το αντιληφθεί.

Όμως ξέρουμε στα αλήθεια όλοι γιατί πονάμε; Κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουμε επισκεφτεί γιατρό που μας έχει πει πως μπορεί να πάσχουμε από οσφυαλγία, που είναι και η επίσημη ορολογία για τον “πόνο στη μέση”, επειδή υπάρχει μια κοίλη στη μέση μας ή επειδή έχουμε δισκοπάθεια. Σε άλλες περιπτώσεις κανένας λόγος δεν υπάρχει: απλώς πονάει η μέση μας.

Στην ουσία δηλαδή, συνήθως, πονάμε στη μέση γιατί κάτι άλλο δεν πάει καλά, στο νευρικό μας σύστημα. Για να το εξηγήσουμε αυτό:

Σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με χρόνια οσφυαλγία συνυπάρχει και αυτό που λέγεται “νευροπαθητικός πόνος”. Ο πόνος δηλαδή που προκύπτει από κάποια βλάβη σε ένα νεύρο, από κάποια μηχανική συμπίεση νευρικής ρίζας από κοίλη δίσκου ή βλάβη που προκαλείται στα νεύρα από εκφυλισμένο δίσκο, όπως είπαμε και παραπάνω.

Οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ο νευροπαθητικός πόνος, και κατ’ επέκταση δυσκολευόμαστε να τον χειριστούμε. Ακόμα κι αν μας το έχει πει ο γιατρός μας δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε τι σημαίνει.

Ας δούμε λοιπόν μαζί τι ακριβώς είναι ο νευροπαθητικός πόνος και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε!

Τι είναι ο νευροπαθητικός πόνος;

Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να προκληθεί εάν το νευρικό μας σύστημα έχει υποστεί βλάβη ή δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί να αισθανθούμε πόνο σε οποιοδήποτε από τα διάφορα επίπεδα του νευρικού συστήματος – όπως τα περιφερικά νεύρα, ο νωτιαίος μυελός ή ο εγκέφαλος. Μαζί, ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος είναι γνωστοί ως κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα περιφερικά νεύρα είναι αυτά που απλώνονται σε όλο το υπόλοιπο σώμα σας σε μέρη όπως τα όργανα, τα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.

Οι κατεστραμμένες νευρικές ίνες στέλνουν λάθος σήματα στα κέντρα πόνου. Μας ειδοποιούν δηλαδή πως πονάμε, ακόμα και αν ο τραυματισμός έχει επουλωθεί. Η νευρική λειτουργία μπορεί να αλλάξει στο σημείο της νευρικής βλάβης, καθώς και σε περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του νευροπαθητικού πόνου σε κάθε άτομο μπορεί να διαφέρουν φυσικά, αλλά αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως κοινά:

  • Έντονος πόνος
  • Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα
  • Ξαφνικός πόνος, ή πόνος που εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει έναυσμα
  • Πόνος που προκαλείται από γεγονότα που συνήθως δεν είναι επώδυνα
  • Μια χρόνια αίσθηση ότι αισθανόμαστε δυσάρεστα ή μη φυσιολογικά
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Αν πονάτε, σίγουρα καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοούμε!

Πώς αντιμετωπίζεται;

Φυσικά το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθούμε έναν ειδικό ιατρό. Ο γιατρός μας έχει στη διάθεσή του μια σειρά από εργαλεία ώστε να διαγνώσει έγκαιρα το πρόβλημα και να προτείνει τη σωστή θεραπεία για να ανακουφιστούμε από τις συνέπειες του χρόνιου πόνου στη μέση.

Και φυσικά υπάρχει το NeuralPlactive.

Το καινοτόμο, βραβευμένο συμπλήρωμα διατροφής που αντιμετωπίζει τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.
Πώς το καταφέρνει αυτό;
Χάρη στη μοναδική του σύνθεση, βρίσκει την αιτία του πόνου, το «χαλασμένο» δηλαδή νεύρο που στέλνει το λάθος σήμα, και «κλείνει» το συναγερμό.

Με απλά λόγια δηλαδή, βρίσκει την πηγή του πόνου, όπως οι κοίλες ή η ριζοπάθεια και ενεργοποιεί τις φυσικές διαδικασίες ανάπλασης και αναγέννησης των νεύρων, που έχουν τραυματιστεί, αντιμετωπίζοντας έτσι την αιτία του χρόνιου πόνου.

Έτσι, με τη βοήθεια του NeuralPlactive μπορούμε να ανακουφιστούμε από το χρόνιο, νευροπαθητικό πόνο που μας ταλαιπωρεί και μας σταματά από το να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας δραστηριότητες!