Αποτελέσματα κλινικής μελέτης του kinisis progen

Αποτελεσματικότητα και ανοχή του συμπληρώματος διατροφής Kinisis Progen μετά από χειρουργική αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Πολυκεντρική Τυχαιποιημένη Ελεγχόμενη Μελέτη ~ Emilio López-Vidriero et al. The Orthopaedic Journal of Sports Medicine 2019 Feb 27;7(2)

ΣΚΟΠΟΣ
H αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός νέου συμπληρώματος διατροφής (Kinisis Progen) που περιέχει πεπτίδια υδρολυμένου κολλαγόνου, σύμπλοκο υαλουρονικού οξέος-θειικής χονδροϊτίνης και βιταμίνη C.

Το σκεπτικό πίσω από αυτόν τον συνδυασμό είναι ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου ενισχύουν την διαδικασία της συνδεσμοποίησης (ligamentization). Το ΥΑ και η ΘΧ αξιολογήθηκαν ως χονδροπροστατευτικοί παράγοντες και έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του πόνου. Τέλος, η Βιταμίνη C είναι ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση των προφλεγμονωδών κυτοκινών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί την επίδραση ενός από του στόματος συμπληρώματος διατροφής στη διαδικασία αποκατάστασης μετά από χειρουργική επέμβαση ανασυγκρότησης ΠΧΣ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στον πόνο και στη λειτουργικότητα (μετρούμενη με βαθμολογίες VAS και IKDC) κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 90 ημερών (P<0,001 και για τους δύο). Στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα υπήρχαν λιγότεροι ασθενείς που χρειάστηκαν αναλγητικά φάρμακα: 8,5% έναντι 50,0% (Ρ<0,05). Η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα παρακολούθησε λιγότερες συνεδρίες φυσικοθεραπείας: 38,0 έναντι 48,4 συνεδρίες (P<0,001) στις 90 ημέρες. Η αποτελεσματικότητα αξιολογήθηκε από τους γιατρούς και τους ασθενείς ως σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα στις 60 και 90 ημέρες (P<0,05).

Αναφέρθηκε μεγαλύτερη ωρίμανση του μοσχεύματος στην ομάδα που έλαβε συμπλήρωμα στις 90 ημέρες: 61,8% έναντι 38,2% (Ρ<0,01). Δεν αναφέρθηκαν ΑΕ ή δυσανεξία που να σχετίζονται με το συμπλήρωμα διατροφής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο συνδυασμός του συμπληρώματος διατροφής και της φυσικοθεραπείας μετά την αναδόμηση του ΠΧΣ, βελτίωσε τον πόνο, την κλινική έκβαση και την ωρίμανση του μοσχεύματος. Η προσθήκη του συμπληρώματος διατροφής εμφάνισε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα της αποθεραπείας, χωρίς να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Total Health Solutions